SMOS-ympäristösatelliitti

Euroopan avaruusjärjestön SMOS-satelliitti (Soil Moisture and Ocean Salinity mission) kerää tietoa valtamerien suolaisuudesta ja maaperän kosteudesta. Tietoa tarvitaan luotettavien ilmastomallien tekemiseen ja merivirtojen liikkeiden ymmärtämiseen.

SMOS on ensimmäinen satelliitti, joka selvittää merten suolaisuutta ja maanperän kosteutta. Tätä ennen suolaisuusmittauksia on tehty laivoista ja merissä olevista poijuista. Maaperän kosteudesta on saatu tietoa maailmanlaajuisesta mittauspisteverkostosta.

Veden kiertokulku vaikuttaa ilmastoon

Vesi kiertää maapallolla maaperän, vesistöjen ja ilmakehän välillä ja muokkaa planeettamme ilmastoa ja lämpötasapainoa. Veden kiertoprosessin tunteminen on tärkeää sääilmiöiden ja merivirtojen ymmärtämiseksi.

SMOS-satelliitissa on 69 pientä antennivastaanotinta eli radiometriä, jotka mittaavat lämpösäteilyä matalalla 1,4 gigahertsin taajuudella. Mitä enemmän lämpösäteilyä maanpinta lähettää, sitä kuivempaa se on. Suolapitoinen vesi lähettää vastaavasti vähemmän säteilyä kuin makea. Tiedosta tehdään kosteus- ja suolaisuuskartta tutkijoiden käyttöön. SMOS-satelliitin avulla tutkijat voivat mallintaa entistä paremmin sääilmiöitä ja ilmastonmuutosta, mistä on hyötyä esimerkiksi maanviljelylle ja luonnonkatastrofien kuten tulvien ennakoimiselle.

Uraauurtavaa teknologiaa

SMOS-satelliitin suunnitteluun ja rakentamiseen on osallistunut yli 20 eurooppalaista yritystä ja lukuisia tutkimusryhmiä. Suomesta mukana ovat olleet DA Design, Modulight ja Teknillisen korkeakoulun radiotieteen ja -tekniikan laitos.
 

Linkkejä

TKK:n SMOS-sivut

ESAn SMOS-sivut

Lisätietoa

 SMOS-tietosivu (pdf)

Tiedotustilaisuuden esitykset

Avaruustutkimuksen merkitys globaalimuutoksen ymmärtämisessä (pdf)

Introduction to SMOS (pdf)

SMOSin tulosten hyödyntäminen Suomessa esimerkiksi tulvien ennakoinnissa (pdf)

SMOSin mittalaitteen kehitystyö (pdf)

Avaruusprojektien merkitys pk-yritykselle (pdf)

Modulight lasers on SMOS satellite (pdf)

Share |

Tekes

Avaruus.infosta löydät
tietoa avaruusteknologiasta ja tutkimuksesta
mahdollisuuksia yrityksille ja tutkijoille
satelliitteja, luotaimia, sovelluksia
avaruusaiheisia uutisia.

Avaruus.infon tarjoaa Tekes.
info@tekes.fi